Stereometria i równanie trygonometryczne, proszę o pomoc :)
Arek: 1) Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB | = 6, |BC | = |AC |
= 10 , a wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
2) Rozwiąż równanie cosx + sin 3x = 0 .
3 kwi 14:01
J:
| | 3 | |
2) ⇔ sin3x = −cosx ⇔ sin3x = sin( |
| π + x) |
| | 2 | |
3 kwi 14:03
Arek: Czy można przekształcić cosinus na sinus dzięki 1 trygonometrycznej, a po przekształceniu
skorzystać ze wzoru na sumę sinusów?
3 kwi 14:26
J:
można, tylko po co ? naprawdę chcesz sobie utrudniać życie ?
3 kwi 14:28
Arek: Bo na pierwszy rzut oka nie wpadłbym na Twoje rozwiązanie, dziękuję
3 kwi 14:34
Arek: Wie może ktoś jak rozwiązać pierwsze zadanie?
Tyle wiem że skoro krawędzie nachylone są pod tym samym kątem to spodek wysokość pada na środek
okręgu wpisanego w podstawę
3 kwi 14:45
dero2005:
Jeśli wszystkie krawędzie boczne są pochylone pod jednakowym kątem do podstawy to spodek
wysokości leży w środku okręgu opisanego na podstawie, oblicz pole podstawy a potem ze wzoru
| | a*b*c | |
R = |
| oblicz promień okręgu, następnie oblicz wysokość ze wzoru H = Rtg60o |
| | 4S | |
3 kwi 17:20
Arek: | | 50 | |
Pole podstawy ze wzoru herona wychodzi mi 3√91 promień R= |
| a wysokość to już w |
| | √91 | |
| | 50√273 | |
ogóle paskudny zapis: |
| , czy zrobiłem gdzieś błąd? z góry dziękuję za pomoc  |
| | 91 | |
3 kwi 22:54
dero2005:

AB = a = 6
AC = BC = b = 10
h =
√b2 − (a2)2 =
√102−32 =
√91
| | S*H | | 50 | |
V = |
| = |
| √24843 |
| | 3 | | 273 | |
wyniki są obrzydliwe

4 kwi 07:29
Arek: Dziękuję za pomoc, nie zawsze to co brzydko wygląda jest złe
4 kwi 12:25