sdf
trebacz: Korzystając z zasady indukcji matematycznej, udowodnij, że
∀n∊N n < 2n
3 kwi 13:30
trebacz: najpierw podstawiać pod n =0, potem k i k+1 ?
3 kwi 13:33
trebacz: ?
3 kwi 13:53
trebacz: ?
3 kwi 15:09
Saizou :
(zakładam że liczby naturalne to 1,2,3.... bez zera)
• sprawdzamy dla n=1
1<21=2
• zakładamy że zdanie jest prawdziwe dla każdego n , tzn n<2n
• pokażemy że nierówność zachodzi dla n+1, tzn. n+1<2n+1
Dowód:
n+1<n+n<2n+2n=2n(1+1)=2n*2=2n+1
zatem wobec zasady indykcji matematycznej prawdziwe jest zdanie "wyjściowe"
3 kwi 15:15
???: Skoro zakładamy, że zdanie jest prawdziwe dla każdego n to po co dowodzić, że jest prawdą dla
n+1 ?
3 kwi 15:30
Saizou :
Zakłada się ze dla pewnego n, czyli zadanego n, np n=5, wiec pokażemy że jest to prawdziwe dla
n+1 czyli dla 6, a jak już to pokażemy to możemy wystartować z n=6 i pokazać dla n=7 (taki
efekt domina)
3 kwi 15:33
???: Dla ,,pewnego" to się zgodzę

Wcześniej pisałeś dla każdego.
3 kwi 15:39
Saizou :
no wiem, to był taki skrót myślowy

o tym myślałem pisząc to
3 kwi 15:41