AA
Hugo: 3. Na n kartkach wypisane są liczby naturalne od 1 do n:
a. Wyznaczyć zbiór wszystkich możliwych zdarzeń elementarnych w doświadczeniu
polegającym na losowaniu w sposób przypadkowy
− jednej kartki
− dwóch kartek
b. Przyjmując, że A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu kartki z numerem 1,
A oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu kartki z numerem 1
B oznacza zdarzenie polegające na wylosowaniu kartki z numerem parzystym,
obliczyć P(A), P(A’), P(B), P(B’)
3 kwi 13:13
Hugo:

1a)
wiec to bedzie 1 z n?
3 kwi 13:20
Hugo: 1b)
czyli wariacja bez powtorzeń

?
| | 12 | |
V42 = |
| = 6  |
| | 2 | |
3 kwi 13:23
52: hmmm...
tak mi się wydaje ze zbioru n (kartek) losujesz jedną kartkę (w kolejnbym podpunkcie
losujesz dwie kartki)
3 kwi 13:27
Hugo: tzn zamiast V
42 ma być V
n2 
2a) wiec skoro A to 1 a jest n kartek to P(A) = 1/n
| | n−1 | |
P(A') więc tu w drugą stronę P(A') = 1 − P(A) = 1 − 1/n = |
| |
| | n | |
P(B)
| | n | |
B − parzyste czyli |
| występuje w zbiorze n liczb |
| | 2 | |
| | n/2 | | 1 | |
P(B) = |
| = |
| dla parzystej liczby n  ale jak dla nie parzystej? czy poprostu |
| | n | | 2 | |
komentarzem to załatwic
3 kwi 13:33
Hugo: @52 a czym by się różnilo by tutaj Wariacja bez powtorzen a kombinacja
3 kwi 13:34
Hugo: "W przypadku kombinacji nie jest wazna kolejnosc elementow (w wariacji bez powtorzen − jest
wazna)."
3 kwi 13:36
Hugo: 
i teoretycznie kolejnosc nie ma znaczenia

czyli kombinacja
3 kwi 13:39