kombinatoryka
arek: Ile liczb 6 cyfrowych z liczb od 0 do 5 można utworzyc tak aby liczba ta była podzielna przez
25?
3 kwi 13:09
52: Masz odp do tego ?
ja bym to zrobił tak
Pierwsza cyfrę tej liczby mogą utworzyć cyfry 1,2,3,4,5
Drugą, trzecią, czwartą cyfrę tej liczby mogą utworzyć cyfry 0,1,2,3,4,5
A ostatnie dwie cyfry to muszą byćliczby 00,25,50,75 , aby liczba była podzielna przez 25
Zusammen do kupy:
5*6*6*6*4=4*5*63=?
3 kwi 13:15
arek: no właśnie na końcu są tylko dwie możliwości− 25 i 50 wg kryteriów. w takim razie w przypadku
a) (końcówka 25) bierzemy pod uwagę tylko cyfry 0,1,3,4 ,a w przypadku b) (końcówka 50)
1,2,3,4 czyli w obu przypadkach po 4 cyfry w losowej kolejności ,co można policzyć n!. ale do
tego trzeba jeszcze dodać te dwie możliwości a i b w końcówkach podzielnych przez przez 25...
ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiazać?
3 kwi 15:31
J:
miałeś dobre rozwiąznie o 13:15 .. tylko bez 75 = 5*6*6*6*3
3 kwi 15:35
J:
i dlaczego uważasz,ze na końcu nie może być 00 ?
3 kwi 15:36
J:
i kto powiedział,że cyfry nie mogą się powtarzać ?
3 kwi 15:37
52: Tak bez 75, nie zauważyłem że liczba 75 posiada cyfrę (7) z której nie można skorzystać
3 kwi 21:23