dsa
trebacz: Wykazać, że równanie x2 + 95xy + 2000y2 = 2005 nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych x,y.
3 kwi 13:04
ICSP: Musi być, ze 5 | x. Zatem lewa strona jest podzielna przez 25, a prawa nie. Sprzeczność.
Równanie nie posiada rozwiązań w liczbach całkowitych .
3 kwi 13:43
iza:
Dowód nie wprost
załóżmy,że takie liczby (x, y) istnieją to:
x2= 2005−95xy−2000y2 ⇒ x2=5(401−19xy−400y2)
zatem liczba x dzieli się przez 5 czyli jest postaci x=5t, t∊C
to: 25t2=2005−475ty−2000y2 \:5 ⇒ 5t2+95ty+400y2= 401 ⇒ 5(t2+19ty+80y2)=401
lewa strona dzieli się prze 5 a prawa nie .... czyli sprzeczność
zatem wyjściowe równanie nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych
c.n.w
3 kwi 13:44
trebacz: x2=5(401−19xy−400y2)
dlaczego akurat liczbę 5 wyciągnełaś przed nawias ?
3 kwi 20:26
ek: ?
3 kwi 21:22
trebacz: ?
3 kwi 22:29