Ona: Basia jest o 5 lat starsza od Agnieszki.Rok temu była od niej dwa razy starsza .Agnieszka
ma:
a) 11 lat
b) 6 lat
c) 5 lat
d) 3 lata
Zegarek z paskiem kosztuje 135 zł.Gdyby zegarek był tańszy o 10%,a pasek droższy o 2
zł,to komplet kosztowałby 125 zł. Które zdanie jest prawdziwe ?
1)Pasek kosztuje mniej niż 10 zł
2) Zegarek kosztuje mniej niż 100 zł
3) Zegarek kosztuje więcej niż 100 zł
4) Podane informacje są sprzeczne.
23 paź 14:01
Magdalena: Zad1
x= wiek Basi, y=wiek Agnieszki
x-1 wiek Basi rok temu, y-1 wiek Agnieszki rok temu
układ równań:
x-5=y (bo Basia jest o 5 lat starsza od Agnieszki)
(x-1)=2*(y-1) (bo rok temu Basi była 2 razy starsza od Agn.)
x=y+5
(y+5) - 1=2* ( y -1)
y+4 = 2y - 2
y- 2y = -2 -4
- y = -6 / *(-1)
y = 6
Odp. b)
Zad2
x - cena zegarka, y - cena paska
układ równań:
x+y=135
x-(1/10x) + (y+2) = 125
y= 135-x
x-(1/10x) + 135-x+2 = 125
x- 1/10 x + 137 - x =125
x- 1/10x - x = 125 -137
- 1/10 x = -12 / *(-1)
1/10x = 12 /*10
x= 120 zł - cena zegarka
135-120= 15 cena paska
spr. gdyby cena zegarka wynosiła 120 zł, to 10% ze 120 zł = 12 zł
Przypuśćmy, że zegarek jest tańszy o 10%, czyli 120-12 = 108, a pasek droższy o 2 zł,
czyli 15+2=17
108+17= 125, czyli odpowiedź jest zgodna z założeniem.
Zegarek kosztuje 120 zł, czyli odp 3)
23 paź 14:27
Ona: Dziękuje Ci Madziu Bardzo. Pozdrwiam
23 paź 14:38
picza: super
23 paź 18:41