kombinatoryka
SiA: z cyklu maturalnych

Prawdopodobieństwo zdarzenia A, że w losowym ustawieniu 10 pierwszych
liczb naturalnych liczby 0,1,2 będą występowały obok siebie w podanej kolejności jest
równe:

?
3 kwi 12:40
3 kwi 12:45
SiA: a mogłabyś mi to wytłumaczyć
3 kwi 12:47
iza:
|Ω|=10!
A : 012xxxxxxxx
x012xxxxxxx
xx012xxxxxx
:
:
xxxxxxxx012
(012) przestawiamy na 3! sposobów i przesuwają się na 7 miejscach
pozostałe 7 liczb na 7! sposobów
stąd |A|=3!*7*7!
3 kwi 13:03
SiA: dziękuję bardzo
3 kwi 15:12
Jacek: mała korekta, bo skoro obok siebie w ustalonej kolejności 0,1,2 to bez 3!, powinno pozostać
samo |A|=7*7!
3 kwi 18:38
iza:
Słuszna uwaga (przeoczyłam to w treści
3 kwi 23:55