uzasadnij
nana: dany jest ciag arytmetyczny (an) w ktorym a11=16 i a23=40.Uzasadnij, ze ciag bn=3an
jest ciagiem geometrycznym. Oblicz sume trzech poczatkowych wyrazow ciagu(bn)
proszę o jakis latwy sposob doszlam do tego ze r=2 a a1=−4
3 kwi 12:31
J:
dalej: an = −4 + (n−1)*2 = 2n − 6
bn = 32n − 6
3 kwi 13:02
natalka: i jak to uzasadnic teraz?
3 kwi 13:40
natalka: uzasadnilam juz ale mam teraz problem z obliczeniem sumy
3 kwi 13:45
J:
| bn+1 | |
| = constans ( podpowiedź: = 9 ) |
| bn | |
3 kwi 13:45
J:
| | 1 − q3 | |
i w czym problem ? S3 =a1* |
| |
| | 1 − q | |
3 kwi 13:48
natalka: czyli S3=38+1−931−9 ?
3 kwi 13:49
J:
| | 1 − 93 | |
sorry ... suma trzech wyrazów ciągu bn : S3 = 3−4* |
| |
| | 1 − 9 | |
3 kwi 14:25
natalka: a moze policzyc b1+b2+b3?
3 kwi 14:30
J:
jasne ... ale tylko dla sprawdzenia
3 kwi 14:33
natalka: cos mi nie wychodzi, ma wyjsc wynik 11081
3 kwi 16:38