Ciągi arytmetyczne. Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4
Paulina: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. Znajdź te liczby, wiedząc, że ich iloczyn
wynosi 24.
3 kwi 12:04
iza:
−6, −2, 2
3 kwi 12:19
J:
(x−4)*x(x+4) = 24 ⇔ x3 − 16x − 24 =0 ⇔ x = − 2
szukany ciąg: − 6 , − 2 , 2
3 kwi 12:21
Lilu: Da się to zadanie zrobić z układu równań?
3 kwi 12:26
J:
spróbuj
3 kwi 12:28
Lilu: Niebardzo wiem jak zacząć.
3 kwi 12:29
Lilu: pierwsze równanie: b=a+c/2
drugie równanie: a*b*c=24
a trzecie?
3 kwi 12:33
J:
c = a + 8
3 kwi 12:38