pommocy.
Dziewczyna z Gdańska: BŁAGAM O POMOC !

Średnia ocen ze sprawdzianu z matematyki, który pisało 25 uczniów, była równa 3,8.
Sprawdzianu nie pisało kilku uczniów. Gdyby każdy z nieobecnych otrzymał z tego sprawdzianu
ocenę bardzo dobrą (5), to wówczas średnia ocena byłaby równa 4,0
Oblicz, ilu uczniów było nieobecnych na sprawdzianie.
Prosze pomóżcie ...
Z góry Bardzo Dziękuję.
30 lis 20:06
BiebrzaFun : 25*3,8=95 suma ocen uczniów ,którzy pisali
(25+x)*4,0=95+5*x
x=5
30 lis 20:13
Dziewczyna z Gdańska: Dziękuję
30 lis 20:22