matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
rasp:
Oblicz wartość wyrażenia.
3
1
10,5+[(
)
−2
− 1
• (1,5)
3
] : (−2,4)
−1
=
2
√
3
3
3 kwi 09:17
ya19:
3
4
3
5
10,5+ [(
)
2
−
*(
)
3
]: (−
)=
2
√
3
3
2
12
12
4
27
12
=10,5+[
−
*
] *(−
)=
9
3
8
5
12
9
12
=10,5+(
−
)*(−
)=
9
4
5
33
12
=10,5+
=8,3
36
5
5 kwi 13:05