stereometria
Nowy: Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są trójkątami równobocznymi a jego objętość
| | 4√2 | |
wynosi |
| . oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa |
| | 3 | |
Wyszło mi Pc=4+ 4
√3 , mógłby ktoś sprawdzić czy mam dobrze ?
3 kwi 09:06
J:
pokaż obliczenia, to sprawdzimy
3 kwi 09:07
Nowy: | 4√2 | | 1 | |
| = |
| a2 x H −−> wzór na objętość |
| 3 | | 3 | |
| | 1 | |
H=√ |
| a −−−> z pitagorasa |
| | 2 | |
podstawiłem H do pierwszego równania i wyszło mi a=2
Pc=Pp +4Pb
Pc= 4+4
√3
3 kwi 09:18
J:
masz dobrze
3 kwi 09:20
Nowy: ok dziękuję
3 kwi 09:45