Prawdopodobieństwo z kulkami
Pieseł: Z urny w której jest dziesięć kul: sześć białych i cztery czarne, losujemy dwa razy po jednej
kuli bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo tego że wylosujemy co najmniej jedną kulę czarną.
Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
Prosiłbym z krótkim komentarzem
3 kwi 02:20
Janek191:
| | | | 10 ! | | 9*10 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 45 |
| | | 2*8 ! ! | | 2 | |
A − zdarzenie losowe −" wylosowano co najmniej jedną kule czarną ",
czyli wylosowano jedną lub dwie kule czarne
| | | | | | | | 4 ! | |
I A I = | * | = | = 6*4 + |
| = 24 + 3 ! = 30 |
| | | | | 2*2 | |
===============
Drugi sposób:
A ' − zdarzenie losowe przeciwne do A
A ' − wylosowano kule białe
| | | | 6 ! | | 5*6 | |
I A 'I = | = |
| = |
| = 15 |
| | | 2*4 ! | | 2 | |
| | 2 | |
P( A ) = 1 − P( A') = |
| |
| | 3 | |
============
3 kwi 08:15
Janek191:
Oczywiście miało być :
3 kwi 08:16
J:
Janek191 podał sposób nie uwzględniający kolejności losowania ( kombinacje)
Mozna też rozwiązac to zadanie uwzględniająć kolejność losowania:
IΩI = 10*9 = 90
IAI = 6*4 (biała + czarna) + 4*6 (czarna + biała) + 4*3 (czarna + czarna) = 60
| | 60 | | 2 | |
P(A) = |
| = |
| ...... oczywiście wynik musiał wyjść ten sam |
| | 90 | | 3 | |
3 kwi 08:49
Pieseł: Uszanowanko!
4 kwi 10:16