Funkcja liniowa
Pieseł: Wyznacz wzór funkcji liniowej f, jeśli f(1) = 3, a wartości ujemne funkcja przyjmuje tylko dla
argumentów mniejszych od −3.
3 kwi 00:44
Qulka:

y=3(x−1)/4+3
3 kwi 00:51
Pieseł: Uszanowanko.
3 kwi 02:08
Pieseł: A jak do tego doszłaś?
3 kwi 02:13
J:
funkcja ma postać: y = ax + b
f(1) = 3 , zatem: 3 = a*1 + b
f(−3) =0 , zatem: 0 = a(−3) + b
| | 3 | | 9 | |
z tego układu równań dostajemy: a = |
| i b = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 9 | |
szukana prosta: y = |
| x + |
| |
| | 4 | | 4 | |
3 kwi 08:54
Mikołaj: Do wyznaczenia funkcji liniowej potrzebujemy co najmniej dwóch punktów.
z treści zadania:
f(1) = 3 czyli dla x=1 => y=3
a wartości ujemne czyli y<0 są przyjmowane dla x<−3, więc pojawia się tutaj punkt
charakterystyczny (miejsce zerowe funkcji) => y=0 to x=−3
Tworzymy układ równań:
Wzór ogólny funkcji liniowej to y=ax+b, więc: a,b współczynniki których
szukamy.
{0=−3a+b
{3=a+b
ten układ równań rozwiązujesz
a=3/4 b=9/4 podstawiam do wzoru funkcji: y=(3/4)x + 9/4
czyli łatwiej
f(x)=0,75x+2,25
3 kwi 09:00
Pieseł: Uszanowanko bardzo!
4 kwi 10:26