wyznacz
dudus: Znajdz wspolrzedne punktu należącego do funkcji y= 14x4 −x3 −5x2 +22x +50 którego
odleglosc od prostej o równaniu y= −2x −22 jest najmniejsza.
3 kwi 00:07
Qulka: dla x=−3
3 kwi 00:23
Qulka: wstaw y za y wszystko na jedną stronę i policz min tej nowej funkcji
3 kwi 00:25
dudus: Mi wyszedl punkt (−3,−6334) moglabys sprawdzić czy dobrze ?
3 kwi 00:32
dudus: A czy czasem drugim minimum nie byl tez x = 4 ?
3 kwi 00:34
Qulka: (−3; −55/4)
3 kwi 00:34
Qulka: globalne min Ci potrzebne
3 kwi 00:34
dudus: x=4 tez nie bylo minimum ?
3 kwi 00:35
dudus: Globalne

Pierwszy raz slysze takie określenie
3 kwi 00:36
Qulka: takie najmniejsze ze wszystkich lokalnych czyli dla całej funkcji najmniejsze
3 kwi 00:39
dudus: Czyli jak mi wychodza dwa mimima lokalne to liczy wartosc od jednego i od drugiego i biore to
co jest mniejsze, tak ?
3 kwi 00:41
Qulka: tak
3 kwi 00:42
Qulka: i w krańcach czy nie biegnie do −
∞
3 kwi 00:42