Oblicz wartość pochodnej funkcji określonej wzorem f(x)=
w punkcie x= −3.
(x−1)2
Proszę o pomoc, bo nie mogę sobie poradzić
2 kwi 23:16
Janek191:
x
f(x) =
x2 − 2 x + 1
więc
1*( x2 − 2 x + 1) − x*( 2 x − 2)
− x2 +1
f '(x) =
=
( x −1)4
(x − 1)4
więc
− 9 + 1
− 8
1
f '( − 3) =
=
= −
256
256
32
2 kwi 23:24
Nati: Niestety, dalsza część zadania brzmi: zakoduj pierwsze trzy cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego obliczonego wyniku, a w odpowiedzi jest to 029, z podanego tu wyniku wychodzi
0,031..
ale dzięki