t
trebacz: Znajdź takie liczby całkowite x i y, że:
a)252x + 198y = NWD(252,198)
b) 221x + 754y = NWD(221,754)
2 kwi 22:52
Janek191:
252 x + 198 y = 18
14 x + 11 y = 1
x = 4
y = − 5
=====
2 kwi 23:03
trebacz: mógłbyś objaśnić ?
2 kwi 23:15
Janek191:
NWD( 252, 198) = 18
252 x + 198 y = 18 / : 18
| | 1 − 14 x | |
14 x + 11 y = 1 ⇒ 11 y = 1 − 14 x ⇒ y = |
| |
| | 11 | |
Dla x = 4 mamy y = − 5
To jest jedno przykładowe rozwiązanie.
To równanie ma wiele rozwiązań .
2 kwi 23:20
2 kwi 23:23
trebacz: wybrałeś x=4 dlatego aby wyszła liczba całkowita y ?
3 kwi 13:13
Qulka: tak zrobił
3 kwi 20:24
trebacz: można po prostu te liczby zgadywać ? aż w końcu wyjdą całkowite liczby
3 kwi 20:29