Easter
Braun:
Wyznaczanie daty Wielkanocy metodą Jeana Meeusa opisany w książce Astronomical Algorithms w
1991 roku
Dzielimy liczbę roku na 19 i wyznaczamy resztę = a.
Dzielimy liczbę roku przez 100, wynik zaokrąglamy w dół = b.
Dzielimy liczbę roku przez 100 i otrzymujemy resztę = c.
Liczymy: b : 4 i wynik zaokrąglamy w dół = d.
Liczymy: b : 4 i wyznaczamy resztę = e.
Liczymy: (b + 8) : 25 i wynik zaokrąglamy w dół = f.
Liczymy: (b – f + 1) : 3 i wynik zaokrąglamy w dół = g.
Liczymy: (19 * a + b – d – g + 15) : 30 i wyznaczamy resztę = h.
Liczymy: c : 4 i wynik zaokrąglamy w dół = i.
Liczymy: c : 4 i wyznaczamy resztę = k.
Liczymy: (32 + 2 * e + 2 * i – h – k) : 7 i otrzymujemy resztę = l.
Liczymy: (a + 11 * h + 22 * l) : 451 i wynik zaokrąglamy w dół = m.
Liczymy: (h + l – 7 * m + 114) : 31 i otrzymujemy resztę = p.
>> Dzień Wielkanocy = p + 1
>> Miesiąc = Zaokrąglenie w dół dzielenia (h + l – 7 * m + 114) przez 31.
To działa