Wykres funkcji f(x) = u{-2x+3}{6x-5} + 3
gruby69: Wykres funkcji f(x) = −2x+36x−5 + 3 ma asymptoty pionową x=p i poziomą y=q. Wyznacz
iloczyn p*q.
2 kwi 21:45
Qulka: p=5/6 q=8/3 pq=20/9
2 kwi 21:47
gruby69: Mogę prosić o trochę bardziej obszerne wyjaśnienie? bo jakoś nie mogę sobie tego ogarnąć
2 kwi 21:52
Qulka: p to wykluczenia w mianowniku
q to to co jest poza ułamkiem jak wyciągniesz x z licznika
2 kwi 21:53
gruby69: No właśnie mój problem pojawia się gdy chce to wyciągnąć z licznika
2 kwi 21:56
2 kwi 22:01
Qulka: po co najpierw wciągać
| | −1/3(6x−5)+4/3 | | 4/3 | |
od razu |
| +3 = |
| +3−1/3 |
| | 6x−5 | | 6x−5 | |
2 kwi 22:03
gruby69: Wielkie dzięki
2 kwi 22:19