nierówność trygonometryczna
Zuzka:
wskaż najmniejszą liczbę całkowitą dodatnią spełniającą nierówność
|−sinx|<1/2
odpowiedzi:
*1
*2
*3
*4
proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak to zrobić
2 kwi 21:35
5-latek: skorzystaj z tego ze |−x|= |x|
2 kwi 21:36
Qulka: 3
2 kwi 21:38
Qulka: radiany zamieniasz na stopnie mnożąc przez 180 i dzieląc przez π
albo przełączając kalkulator na rad
2 kwi 21:39
Qulka:
sin 1≈ sin 57,29° = 0,8414
sin 2≈ sin 114,59° = 0,909
sin 3≈ sin 171,87° = 0,1414
sin 4≈ sin 229,18° = 0,51234
2 kwi 21:42
Zuzka: skąd wiesz, ile to sin1, sin2 itp? bo właśnie tego nie rozumiem...
2 kwi 21:53
Qulka: radiany zamieniasz na stopnie mnożąc przez 180 i dzieląc przez π
2 kwi 21:54
Qulka: 1•180 / 3,141593 = 57,29°
2 kwi 21:54
Zuzka: ale ja nigdzie nie mam radianów
2 kwi 21:54
Zuzka: ahhh, okej, nie wiem dlaczego uparłam się, że tam gdzieś w moim xie musi być pi... teraz już
wszystko jasne. dziękuję po stokroć!
2 kwi 21:55