Trygonometria
Adrenaline: Rozwiąż równanie
2(sinx + cosx) = tgx +1
2(sinx +cosx) = sinxcosx + cosxcosx
2(sinx +cosx) − sinx − cosxcosx=0
(sinx +cosx)(2−1cosx)=0
sinx+cosx=0 v 2−1cosx=0
co dalej z tym sinx + cosx? prosze o pomoc
2 kwi 21:11
Saizou :
| | sinx | |
2(sinx+cosx)=2cosx( |
| +1)=2cosx(tgx+1) |
| | cosx | |
zatem
2cosx(tgx+1)=tgx+1
2cosx(tgx+1)−(tgx+1)=0
(tgx+1)(2cosx−1)=0
dokończysz....
2 kwi 21:13
Adrenaline: czyli
tgx= −1 v 2cosx=1
x=
−π4 +kπ cosx=
12
x=
−π3+2kπ v x=
π3+2kπ
2 kwi 21:21