Równanie
Nata: Rozwiąż równanie: 2x3−x2+x+5=0, proszę o pomoc
2 kwi 20:58
ICSP: Odpuść sobie to równanie.
2 kwi 21:02
5-latek: zastosuj na początek twierdzenie Bezut
jeśli nie zjadziesz pierwiastkow całkowitych szukaj pierwiastkow wymiernych
2 kwi 21:02
5-latek: Czesc
ICSP 
Pewnie już je rozwiazywales
2 kwi 21:03
Janek191:
Ma jeden pierwiastek, bo pochodna jest > 0.
2 kwi 21:06
ICSP: Wielomian stopnia nieparzystego zawrze ma jeden pierwiastek
2 kwi 21:10
Janek191:
A ile pierwiastków ma funkcja f(x) = x3 − 5 x2 + 5 ?
2 kwi 21:13
Nata: Dziękuję za informacje, musiałam podać ilość rozwiązań.
2 kwi 21:14
Saizou :
ICSP wielomian stopnia nieparzystego ma co najmniej jeden pierwiastek
2 kwi 21:15
Janek191:

f(x) = x
3 − 5 x
2 + 5
2 kwi 21:17
Nata: W takim razie w takich przypadkach bierzemy pod uwagę pochodną ?
2 kwi 21:25
J:
pochodna pokazała,że ten wielomian ma tylko jeden pierwiastek
2 kwi 21:26
ICSP: Saizou co najmniej jeden pierwiastek. Lepiej ?
2 kwi 21:27
Nata: Skąd wiemy, że pochodna jest > 0 ?
2 kwi 21:28
Saizou :
O wiele lepiej

wiem że sie czepiam, ale to trochę nieścisłość pisząc że "Wielomian stopnia
nieparzystego zawrze ma jeden pierwiastek"
2 kwi 21:58
Janek191:
f'(x) = 6 x2 − 2 x + 1
a = 6 > 0 i Δ = 4 − 4*6*1 < 0, więc f ' (x) > 0
2 kwi 21:58
2 kwi 22:03