df
msp:

E środek boku |DC|, prosta |EB| prostopadła do przekątnej |AC|. jaki będzie stosunek
2 kwi 20:24
Benny:

trójkąty CEF I ABE są podobne
pitagoras
(3x
2)=(2x)
2+y
2
5x
2=y
2
y=x
√5
Chyba dobrze
2 kwi 20:36
msp: odp jest √2:1
2 kwi 20:38
msp: skąd pewność że |EC|=|FC|?
2 kwi 20:42
Benny: źle, stosunek jest dobry, ale oznaczenia źle, spojrzałem jeszcze raz na rysunek i to jest nawet
niemożliwe
2 kwi 20:47
msp: rzeczywiście
myślałem żeby uzależnić y od x ale nie wiem w jaki sposób to zrobić noga jestem z geometrii
2 kwi 20:49
prosta:
ΔABC ~ ΔBCE
stosunek przyprostokątnych:
2 kwi 20:50
msp: skąd wiadomo że te trójkąty są podobne?
2 kwi 20:57
prosta:

są podobne na mocy cechy (kk)
2 kwi 21:11
Mila:

DC ||AB kąty α − kąty naprzemianległe wewnętrzne (są równe).
Czy już jasne?
2 kwi 21:13
Mila:
prosta, Myślałam że już Cię nie ma . Pozdrawiam.
2 kwi 21:14
msp: | | |AB|2 | |
już rozumiem mam tylko jeszcze jedno pytanie skąd sie wzięło |
| =2 |
| | |BC|2 | |
2 kwi 21:17
prosta: | |EC| | | |BC| | | 0,5|AB| | | |BC| | |
| =| |
| ⇒ |
| =| |
| |
| |BC| | | |AB| | | |BC| | | |AB| | |
2 kwi 21:21
msp: dziękuje bardzo
2 kwi 21:25