Opis....
Mesje: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesieciocyfrowe. Oblicz prawdopodbieństwo otrzymania liczby
parzystej lub podzielnej przez 3
2 kwi 20:14
Qulka: | | 9•8 | | 9•8•7 | | 9•8•7 | |
Ω=2•(9+ |
| + |
| + |
| )+1 = 2•(9+36+84+126)+1=511 |
| | 2 | | 6 | | 4 | |
A − przez 3
| | 9! | | 9! | |
A=9+ |
| + |
| =9+126+36=171 |
| | 5!4! | | 2!7! | |
B−parzysta
| | 8! | | 8! | | 8! | |
B=2•(8+ |
| + |
| )+ |
| = 2•(8+28+56)+70=254 |
| | 6!2! | | 5!3! | | 4!4! | |
A∩B=1+56+28=85
A∪B=171+254−85 = 340
P(A∪B) = 340/511
2 kwi 21:34
Jacek: A czy |Ω| to nie powinno być po prostu 29 = 512?
2 kwi 21:52
Qulka: 2
9−1

trzeba wyrzucić opcję same zera

czyli liczone na piechotę daje to samo więc mam
dobrze
2 kwi 21:56
Jacek: No ale są dziesięciocyfrowe? Czemu nie może być 1 000 000 000?
2 kwi 21:58
Mila:
Quleczko wyrzucamy same jedynki, jeśli umieściłaś jedynkę na pierwszej pozycji, to już
same zera nie wyjdą.
Pozdrawiam.
2 kwi 22:01
Jacek: |A| wyszło mi to samo, |B|=28, |A∩B| wyszło to samo.
2 kwi 22:15
Jacek: |A∪B|=171+256−85=342
2 kwi 22:22
Qulka: zdążyłam zapomnieć że są 10 cyfrowe

i myślałam że te 2
9 to wszystkie

i trzeba odjąć 0
2 kwi 22:25