Rozwiąż nierówność
kaisa-k: zad.2 (x−2)(x−3) > x
2−2x
| | 1 | |
zad.3 (x − |
| )2 + o,75x ≥ x2 |
| | 2 | |
Nie rozumiem jak mogę to obliczyć ! Proszę o pomoc kochani i niezastąpieni

!
2 kwi 20:06
Janek191:
z.1
Pomnóż obustronnie przez 2
2 kwi 20:09
J:
2) x2 −3x −2x + 6 > x2 − 2x ⇔ x2 −5x + 6 − x2 + 2x > 0 ⇔ −3x > −6 ⇔ x < 2
2 kwi 20:10
Janek191:
z.2 ( x − 2)*( x − 3) − x*( x − 2) > 0 itd.
2 kwi 20:11
Tadeusz:
wykonuj działania i redukuj
2)
x2−5x+6−x2+2x>0
−3x>−6 ⇒ x<2
2 kwi 20:13
kaisa-k: przy zad 1 Janku zmieni się wtedy znak prawda ? wyjdzie x<−2 ?
2 kwi 20:14
J:
2 kwi 20:14
J:
nie zmienia się, bo mnożysz przez liczbę dodatnią
2 kwi 20:15
kaisa-k: oj no tak
2 kwi 20:15
kaisa-k: Bardzo dziękuję

jeszcze tylko to 3 moi drodzy jak dla mnie niezrozumiałe ..ehhh (przy
dwóch pierwszych popełniałam podst, blędy dlatego nie mogłam ich rozwiązać
2 kwi 20:21
Janek191:
Co Ci wyszło w z.1 ?
2 kwi 20:22
Tadeusz:
x2−x+0,25+0,75x−x2≥0
2 kwi 20:24
kaisa-k: w zad 1 wyszło mi x<−2
2 kwi 20:29
J:
pokaż obliczenia
2 kwi 20:30
Janek191:
To źle !
2 kwi 20:31
kaisa-k:
2x<−4 / :2
x<−2
wzielam x−sy na lewa stronę ,piszę za wolno obliczenia więc przeszłam do wyniku

)
2 kwi 20:35
kaisa-k: hmmm
to poobliczam raz jeszcze
2 kwi 20:36
J:
2x+1 < 2x − 2 ⇔ 2x +1 −2x +2 <0 ⇔ 3 < 0 ....co z tego wynika ?
2 kwi 20:37
kaisa-k: Do J : a czemu 2x + 1 ? czy nie mnozy się przez każdą liczbę gdy mnożymy obustronnie ?
2 kwi 20:40
J:
| 1 | | 1 | |
| (2x+1)*2 = 2* |
| (2x+1) = 1*(2x+1) |
| 2 | | 2 | |
2 kwi 20:41
kaisa-k: w zad 1 Janek podpowiedzial mi ze mam pomnozyc obustronnie przez 2 i w rezultacie wyszło mi
teraz 2x+4 <0
2 kwi 20:42
J:
| | 1 | | 1 | |
poparz ..niech: 2x +1 = A wtedy: |
| A*2 = 2* |
| *2*A = 1*A = A |
| | 2 | | 2 | |
2 kwi 20:44
kaisa-k: tez prawda..
2 kwi 20:45
J:
nie " też prawda " , bo twoje obliczenia były złe
2 kwi 20:46
kaisa-k: 
wierzę Ci ponieważ nie mam dobrych argumentów aby się pobronić

więc mnożąc obustronnie
mnożymy tak jak pokazałes a nie przez każdą liczbę jak ja to robiłam

dotarło
2 kwi 20:47
kaisa-k: teraz muszę przepisać i rozwiązać te zadania tak aby dotarła do mnie reszta
2 kwi 20:49
J:
| | 1 | | 1 | |
może jeszcze tak : a(2x+1)* |
| = |
| *a(2x+1) = (2x+1) |
| | a | | a | |
2 kwi 20:50
kaisa-k: J

nie opuscilam zadnej lekcji matematyki i nie moge znalezc nawet 1 zad aby mi wyszlo w
nierownosci 3<0 no dobrze wyszlo no tak ale wlasciwie co oznacza
2 kwi 21:43
kaisa-k: ze dobrze i ok i tyle ?
2 kwi 21:43
kaisa-k: moze ze nierownosc jest spelniona ?
2 kwi 21:46
kix: jeżeli 0 jest większe od 3 tzn. że nierówność jest sprzeczna
2 kwi 21:51
Janek191:
3 < 0 − sprzeczność − brak rozwiązań tej nierówności
2 kwi 21:52
kaisa-k: kurde chyba jestem juz za bardzo spiaca skoro nie widze znaczenia 3<0
2 kwi 21:54
kaisa-k: ale tak bardzo mi zalezy aby dobrze wszystko zrozumiec ze zal mi sie polozyc
2 kwi 21:55
kaisa-k: nawet nie wiecie jakim jestescie dla mnie wsparciem tymbardziej,ze chodze do liceum dla
doroslych i nie jest lekko tym ,którzy chca jakąś iwedzę z tej szkoły wynieść i zdać maturę

uwielbiam tą stronę i was moi drodzy ! to dzięki wam mam tak wysokie noty
2 kwi 21:56
Janek191:
Jakim cudem ?
2 kwi 22:01
ert: O i ja podpisuję się pod słowami kaisa−k: też się staram z każdej lekcji coś wynieść
godzinami potrafię siedzieć przy zadaniu aby je zrozumieć, jednak nam dorosłym jest trudniej
ja obecnie kończę 2 rok liceum dla dorosłych ale niestety nie marzę o maturze
dla mnie matematyka to magia a was kochani pomagających na tym forum podziwiam

szanuję i bardzo dziękuję za chęć wytłumaczenia nam i przekazania waszej wiedzy
2 kwi 22:03
kaisa-k: bo męczę Janku wszystko tak długo aż w końcu złapię o co chodzi

nie poprzestaję na rozmowie
tutaj.tu mi tylko tłumaczycie i pomagacie rozwiązać ale potem ja powtarzam zadania i powtarzam
w kółko.mam też zadania w zeszycie więc to kolejna pomoc bo gdy rozwiązuję a nie wiem to
podglądam

i znów w kółko póki podglądanie straci sens bo wszytsko mi w głowie zostaje
Nie muszę Wam moi kochani mowić jak ważne przede wszystkim są ćwiczenia
2 kwi 22:05
kaisa-k: Ert ja teraz jestem tez na 4 semetrze !

powodzenia aha i kochani koledzy pomocnicy ! nie
każdy kto skończył podstawówkę tylko nie ma ambicji aby iść dalej.mi kiepskie dzieciństwo
przeszkodziło lecz teraz majac 34 lata,dzieci i wspanialego meza, koncze liceum i wymarzone
studia −NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH ! uwielbiam was i nawet wasze dogryzki czasem
2 kwi 22:09
kaisa-k: Także Janku ,gdyby nie Ty i wielu Tobie podobnych tutaj −tacy jak ja nie mogliby spełniac swych
marzeń. widzisz jaki jesteś cenny dla innych? wiem po sobie,że podziękowania dla was nie
wynikają ze zwykłej wdzięczności.
<3
2 kwi 22:14
ert: kaisa−k: napisałaś dokładnie to o czym ja myślałam i w dodatku jestem w takiej samej sytuacji

różnica tylko kilka latek jestem starsza ;

pozdrawiam was wszystkich
siedzę nad granicami jednostronnymi uparcie staram się je zrozumieć ech
2 kwi 22:32
kaisa-k: Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze wykonałam zad.
zad brzmi : Wykonaj działania,redukuj wyrazy podobne :
(2a−3)2−4(2a+3)(2a−3)+(3+2a)2 = 4a2−2*2a*3+9−4(4a2−9)+9*2*3*2a+4a2=
4a2−12a+9−16a2+36+9+12a+4a2=−8a2+54
6 kwi 11:37
Ja: ok
6 kwi 11:42
5-latek: Jest dobrze
6 kwi 11:43