Oblicz resztę z dzielenia
Dero : Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=(x8+8x7+8)3 przez wielomian Z(x)=x+8. Proszę
o pomoc
2 kwi 19:42
Benny: Policz W(−8)
2 kwi 19:49
Dero : Chyba trzeba sprytniejszym sposobem niż wklepywanie takich cyfr które się nie mieszczą w
kalkulator

swoją drogą juz chyba rozumiem co trzeba zrobic ..'
2 kwi 19:53
msp: podkładając za x,−8 otrzymasz wyrażenia (−8)8 i 8(−8)7
(−8)8=88 bo potęga parzysta
a 8(−8)7= −8(8)7 =−(8)8 bo potęga nieparzysta
88−88=0
2 kwi 19:58
msp: więc W(−8)=(0+8)3
2 kwi 19:59
Benny:
2 kwi 20:12
dero: Dziękuje
2 kwi 20:30