optymalizacyjne
margaret: drut o długości 72 cm rozcięto na dwa kawałki i z każdego zbudowano brzeg trójkąta
równoramiennego przy czym stosunek długości ramienia do długości podstawy w jednym trójkącie
wynosi 5:8 a w drugim 13:10. Jakie obwody mają te trójkąty jeżeli suma ich pól jest
najwieksza z możliwych?
2 kwi 18:36
margaret: pomoze ktos?
2 kwi 19:06
2 kwi 19:31
margaret: w drugiej linijce wyliczeń f(b) nie ma blędu?
wedlug mnie powinno byc
| | 12 | | 100 | | 60 | | 12 | | 10 | | 12 | |
=( |
| * |
| + |
| )b2−2* |
| *20* |
| b+202* |
| |
| | 25 | | 169 | | 169 | | 25 | | 13 | | 25 | |
2 kwi 19:40
margaret: zle wtedy nie wychodzi prawidlowa odpowiedz...
2 kwi 20:07
margaret: pomoze mi ktos?
2 kwi 20:21
margaret: ....
2 kwi 20:40
Eta:

W zadaniu powinnaś napisać " suma pól
najmniejsza z możliwych"
Wprowadzam bardziej przyjazne obliczeniom ( oznaczenia) jak na rys. x, y>0
h
1=
√100x2−64x2=6x i h
2=
√676y2−100y2= 24y
P
1= 48x
2 P
2= 240y
2
L
1+L
2= 72 ⇒ 36x+72y=72 ⇒ x+2y=2 ⇒ x= 2−2y , y∊(0,1)
F=P
1+P
2 = 48x
2+240y
2
F(y)= 48*4(1−y)
2+240y
2 =
432y2−384y+192
dokończ .........
2 kwi 20:44
Eta:
No i co?
Ja poświęcam swój czas

a
margaret ......... poszła sobie (echhh
2 kwi 20:54