Układ nierwnośći z dwiema niewiadomymi
ELO: Rozwiąż graficznie układ nierówności y>=|x−2| x2+y2=<2xy+4 Mam problem z drugim
2 kwi 18:22
2 kwi 18:54
5-latek: A co to jest =< ?
2 kwi 18:56
Mila:

(2)
x
2+y
2≤2xy+4 ⇔
x
2+y
2−2xy−4≤0
(x−y)
2−2
2≤0
(x−y−2)*(x−y+2)≤0⇔
[(x−y−2)≥0 i (x−y+2)≤0] lub (x−y−2)≤0 i (x−y+2)≥0
Teraz poradzisz sobie?
2 kwi 18:56
Mila:
2 kwi 19:00
Eta:

x
2−2xy+y
2−4<0
(x−y)
2−2
2<0
(x−y+2)(x−y−2)<0 −−−− zbiór punktów w pasie między prostymi równoległymi: y=x+2 i y=x−2
2 kwi 19:04
Eta:
2 kwi 19:05
ELO: Dzięki za rozwiązania, w międzyczasie sam rozwiązałem to trochę inaczej. Zostawiłem 4 po prawej
i pierwiastkując obustronnie, później trochę zabawy z wartośćią bezwzględną, ale ostatecznie
coś takiego wyszło
2 kwi 19:33
Zuza: 2x−y≥1
x+2y≥2
18 cze 10:34
Fairy and Devil:
18 cze 12:18
fd:
F.... a... D..bil
18 cze 12:53
Fairy and Devil:
18 cze 13:00