a
trebacz: Wyznacz NWD dla podanych niżej wartości:
NWD(400,28)
2 kwi 18:11
msp: NWD=22
2 kwi 18:14
trebacz: czemu 22 ?
2 kwi 18:36
msp: rozkładasz 400 na czynniki pierwsze
400=24*52
28=22*7
i wskazujesz największą wspólna liczbę
2 kwi 18:41
trebacz: A jeśli mam wyznaczyć NWD dla NWD(252,198) ?
W odpowiedzi mam 18, a z rozkładu największa liczba to 3, to jak to jest ?
2 kwi 18:46
msp: 252=22*32*7
198=2*32*11
możesz wziąć co najwyżej 2*32
2 kwi 18:56
2 kwi 18:59
kaluza: czyli odpowiedź 18 jest poprawna ?
2 kwi 22:25
kaluza: jak w rozkładzie na czynniki pierwsze w liczbie 252 i 198 występuje dwa razy liczba 3 to się
bierze wtedy do NWD 3*3 ? czy tylko jedną 3 ?
2 kwi 22:41
trebacz: ?
3 kwi 13:05
trebacz: ?
3 kwi 20:14
Qulka: 3•3 czyli 9 bo obie się przez 9 dzielą
3 kwi 20:59