Dowodzenie
Szafira: 1)Udowodnij, że
sin2α*cosα−cos2α*sin3α=−cos4α*sinα
2)Oblicz
| | 1 | |
jeśli sinα*cosα= |
| , gdzie α jest kątem ostrym. |
| | 3 | |
2 kwi 18:07
Frost: | sin3α+cos3α | | (cosα+sinα)(cos2α−sinα*cosα+sin2) | |
| = |
| = |
| cosα*sinα | | cosα*sinα | |
| | (cosα+sinα)(1−sinα*cosα) | |
= |
| |
| | cosα*sinα | |
Nie wiem co zrobić z cosα+sinα ...
2 kwi 18:52
Frost: 1=sin
2α+cos
2α=(sinα+cosα)
2−2sinα*cosα
1+2sinα*cosα=(sinα+cosα)
2
sinα+cosα=
√1+2sinα*cosα
| | 1 | |
wstawiasz to do wyższego postu i za sinα*cosα podstawiasz |
| |
| | 3 | |
2 kwi 19:00
Szafira: Bardzo sprytne

Dziękuje, a masz może jakieś pomysły co do pierwszego, bo ja za bardzo nie
wiem jak to ugryźć?
2 kwi 19:16
Mila:
Taki zapis, czy to miały być potęgi?
sin(2α)*cosα−cos(2α)*sin(3α)=−cos(4α)*sinα
2 kwi 19:21
Szafira: Taki, bez potęg.
2 kwi 19:27