wektory
Nata: Witam, Proszę o pomoc:
Dane są wektory BA=[−8, −6] i CA=[−8, −11]. Wyznacz współrzędne wektora BC i oblicz cosinus
kąta ABC.
2 kwi 17:20
AS:
Wykorzystaj fakt,że suma wektorów tworzących
trójkąt (ogólnie wielokąt zamknięty) wynosi 0 (zero)
Zwróć uwagę na zwrot wektora CA.
2 kwi 17:28
Janek191:

→ → →
AB + BC = AC
[ 8, 6 ] = [ x , y] = [ 8 , 11]
więc
x = 0
y = 5
→
BC = [ 0 , 5]
Mamy
→
BA = [ − 8 , − 6 ]
→
BC = [ 0 ,5 ]
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = − 8*0 + (−6)*5 = − 30
Długości wektorów
I BA I =
√ 64 + 36 =
√100 = 10
I BC I = 5
zatem
| | − 30 | | 3 | |
cos α = |
| = − |
| = − 0,6 |
| | 10*5 | | 5 | |
==============================
2 kwi 17:35
Janek191:
W II wierszu powinno być :
[ 8 , 6 ] + [ x , y] = [ 8 , 11 ]
2 kwi 17:37
Nata: Bardzo dziękuję za pomoc!
2 kwi 17:51
?:
Nie "za pomoc" ........tylko "za gotowca"
2 kwi 17:56