stare maturki
Józef: Podobno zadanie z matury podstawowej 1985:
Romb o kącie ostrym α i boku a podzielono za pomocą dwóch odcinków poprowadzonych z wierzchołka
kąta α na trzy części o równych polach. Oblicz długości tych odcinków.
2 kwi 16:49
wmboczek: Pewnie teraz na rozszerzenie w sam raz

musi przecinać podstawę w 2/3 jej długości bo 1/3 P=1/2 ah*2/3
dalej z tw cosinusów
x
2=a
2+(2a/3)
2 −4/3a
2cos(180−α)
2 kwi 17:24
Tadeusz:
2 kwi 17:27
Eta:
ładna "pisanka"
2 kwi 17:57
Jacek: Mam problem ze stwierdzeniem:
"musi przecinać podstawę w 2/3 jej długości bo 1/3 P=1/2 ah*2/3"
, czy to naprawdę jest takie oczywiste? Czy ta oczywistość wynika z Talesa czy jest bardziej
widoczna pod innym względem?
2 kwi 20:28