f. wykładnicza
mikejjla: Proszę o pomoc.
Dane są funkcje:
f(x)=(12)|x|
g(x)=x2+1
Uzasadnij, że dla każdego x∊R prawdziwa jest nierówność f(x)≤g(x)
2 kwi 15:31
pigor: ..., najlepiej uzasadnienie graficzne :
narysuj w jednym układzie osi OXY wykresy obu funkcji funkcji f i g ; dla
x∊R obie parzyste i wykresy ich są symetryczne względem OY i f(0)=g(0)=1 −
− jedyny punkt (0,1) wspólny a dla x≠0 wykres g nad wykresem f. i tyle . ...
2 kwi 16:57
mikejjla: też właśnie o tym myślałam, ale na siłę chciałam rozwiązać to algebraicznie, dziękuję za pomoc
2 kwi 17:02