wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0
Jasiu: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0
a) f(x)=x3 , x0 = −3
2 kwi 15:29
J:
y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
2 kwi 15:30
J:
f'(x) = 3x2 , f'(−3) = 27 , f(−3) = − 27
szukana styczna: y = 27(x + 3) − 27 ⇔ y = 27x + 54
2 kwi 15:38
Jasiu: mógłby mi ktoś objaśnić co po kolei powinno się liczyć tutaj ? bo nie zabardzo ogarniam
2 kwi 18:07
5-latek:

A co tu jest ogarniać ?
liczysz wartość funkcji w punkcie x
0
Liczysz pochodna funkcji i jej wartość w punkcie x
0
Podstawiasz do wzoru i masz gotowca
2 kwi 20:05