matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie trygonometryczne. Pewnie banalne, ale mózg≠true
Minobu:
sinx+cosx
Rozwiaz rownanie: 2(sinx+cosx) −
= 0
cosx
2 kwi 14:30
irena_1:
1
(sinx+cosx)(2−
)=0
cosx
2cosx−1
sinx+cosx=0 lub
=0
cosx
sinx=−cosx lub 2cosx−1=0 cosx≠0
1
tgx=−1 lub cosx=
2
3
1
5
x=
π+kπ lub x=
π+2kπ lub x=
π+2kπ
4
3
3
2 kwi 14:42