Rozwiąż nierówność
Marcin: √x2+7 > √2x + 3√2
2 kwi 14:29
irena_1:
√x2+7>
√2x+3
√2
Jeśli
√2(x+3)≤0, czyli jeśli x≤−3, to nierówność jest prawdziwa
Jeśli x>−3, to obie strony są dodatnie i
√2x2+14>2(x+3)
2x
2+14>4(x+3)
2
2x
2+14>4x
2+24x+36
2x
2+24x+22<0
x
2+12x+11<0
Δ=144−44=100
| | −12−10 | | −12+10 | |
x= |
| =−11 lub x= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
x∊(−11; −1)
x∊(−
∞; −1)
2 kwi 14:37
Marcin: Czyli co jest ostatecznym wynikiem? Ja po prostu rozwiązałem nierównośc potegując obie strony i
otrzymałem wynik x∊(−11; −1), dziedzina x2>7 czyli x∊R. Natomiast w odpowiedziach jest (−∞;
−1).
2 kwi 14:46
Marcin: dziedzina x2+7>0 oczywiście
2 kwi 14:47
J:
obustronnie możesz potegować tylko wtedy, gdy obydwie strony są dodatnie
2 kwi 14:50
Marcin: ok, już rozumiem, dziekuję
2 kwi 14:57
pigor: ..., no to w szufladzie mojej Mai widzę to np. tak :
√x2+7 > √2(x+3) ⇔ (x∊R i x+3<0) v (x∊R i x+3 ≥0 i x
2+7 > 2(x+3)
2) ⇔
⇔ (*)
x< −3 v (x ≥−3 i x
2+7 > 2x
2+12x+18) ⇒ (x ≥ −3 i x
2+12x+11< 0) ⇔
⇔ x ≥−3 i (x+11)(x+1)<0 ⇔ x ≥−3 i −11< x< −1) ⇔
−3 ≤ x < −1, stąd
i z (*) ⇔
x < −1 ⇔
x∊(−∞; −1) . ...
2 kwi 15:13