trygonometria
SiA: z cyklu maturalnych. Wykaż,że nie istnieje trójkąt, w którym jeden z kątów ma miarę α
| | α | | α | |
spełniającą równanie cos |
| =cos |
| .  |
| | 3 | | 2 | |
2 kwi 14:25
J:
dobrze przepisane ?
2 kwi 14:28
SiA: tak
2 kwi 14:28
SiA: w podpowiedzi jest napisane żeby zrobić ze wzoru na różnicę cosinusów przekształcić dane
równanie do postaci iloczynowej i rozwiązać to równanie zauważając że rozwiązania nie należą
do przedziału (0;π)
2 kwi 14:30
SiA: bo w tym przedziale mieszczą się miary kątów trójkąta a mamy wykazać ze NIE istnieje taki
trójkąt
2 kwi 14:31
SiA: ale i tak nie wiem jak rozwiązać to równanie po zastosowaniu wzoru na różnicę cosinusów
2 kwi 14:32
J:
ja bym zrobił tak:
| x | | x | | x | | 3 | | x | | 9 | |
| = |
| ⇔ x = 0 lub |
| = |
| π + |
| ⇔ x = − |
| π |
| 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 kwi 14:40
SiA: mógłbyś mi to wytłumaczyć bo nie zrozumiałam
2 kwi 14:45
J:
cosα = cosβ ⇔ a = β lub α = 270 + β ( pomijam α = − β , bo to kąt dodatni )
2 kwi 14:47
SiA: nie znałam tego i nie wpadłam bym na to

ale w zeszycie mam coś takiego cosx=cosy⇔x=y+2kπ v
x=−y+2kπ

dzięki
2 kwi 14:52