zadanie optymalizacyjne
klaudia: Witam. Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania: Zbadać, który z prostopadłościanów o
podstawie kwadratowej i przekątnej 10 cm, nachylonej do płaszczyzny podstawy pod katem α, ma
największą objętość. Podać wymiary tego prostopadłościanu i obliczyć jego objętość. Wyszedł
mi wzór na objętość: V=−500(sin3α−sinα), niestety nie wiem jak policzyć pochodną... Mogę
wprowadzić zmienną pomocniczą t=sinα i skorzystać z tego, że t∊<−1;1>?
2 kwi 14:19
J:
V'(α) = −500(3sin2αcosα − cosα)
2 kwi 14:23
klaudia: nie wiem wtedy jak wyznaczyć ekstrema ..
2 kwi 14:31
klaudia: mogę prosić o jakieś wskazówki?
2 kwi 14:55