jak to obliczyc?
Victori4: W turnieju szachowym brało udział n zawodników i każdy rozegrał jedną partię z pozostałymi
zawodnikami. W drugim turnieju, rozegranym według tych samych zasad, uczestniczyło o 15
zawodników więcej i liczba rozegranych partii była 3 razy większa niż w pierwszym turnieju.
Oblicz liczbe zawodnikow i liczbę rozegranych partii w drugim turnieju.
2 kwi 14:13
2 kwi 14:15
Victori4: Nie tu nie grali

, i nie rozumiem tego zapisu z linku
2 kwi 14:16
J:
to był żart ... tutaj są inne dane w zadaniu
2 kwi 14:18
Victori4: Dziękuje
2 kwi 14:19
irena_1:
n− liczba uczestników pierwszego turnieju
| n(n−1) | |
| − liczba partii w I turnieju |
| 2 | |
n+15 − liczba zawodników w II turnieju
| (n+15)(n+14) | |
| − liczba rozegranych partii w II turnieju |
| 2 | |
| | n(n−1) | | (n+15)(n+14) | |
3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
3n(n−1)=(n+15)(n+14)
3n
2−3n=n
2+29n+210
2n
2−32n−210=0
n
2−16n−105=0
Δ=256+420=676
| | 16−26 | | 16+26 | |
n= |
| <0 lub n= |
| =21 |
| | 2 | | 2 | |
n=21
n+15=36
2 kwi 14:21