Stereometria stożek
lawenderr: Wysokość stożka i promień podstawy mają długość R. Przez wierzchołek stożka poprowadzono
płaszczyznę, która wyznacza na podstawie stożka cięciwę odpowiadającą kątowi środkowemu miary
90 stopni. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Nie moge sobie wyobrazic owego przekroju, nie chodzi mi tylko o obliczenia ale rysunek do tego
zadania.
2 kwi 13:56
irena_1:

W przekroju otrzymasz trójkąt równoramienny o podstawie a i wysokości h.
H=R
a=R
√2
H
2+k
2=h
2
| | R√2 | | 2 | | 6 | |
h2=R2+( |
| )2=R2+ |
| R2= |
| R2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Pole przekroju
| | 1 | | 1 | | √6 | | √12 | | 2√3 | | √3 | |
P= |
| ah= |
| *R√2* |
| R= |
| R2= |
| R2= |
| R2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
2 kwi 14:14
lawenderr: wszystko jasne, dziekuje
2 kwi 15:10