Dowód geometryczny
Dżepetto 18: Udowodnij, że czworokąt utworzony przez połączenie odcinków, których końce stanowią połowy
| 1 | |
długości boków czworokąta opisanego na czworokącie wcześniej powstałym stanowi |
| Pola |
| 2 | |
większego czworokąta a jego naprzeciwległe boki są równoległe.
Wiem, że gdy w większym czworokącie połączymy ze sobą "po ukosie" wierzchołki powstaną dwa
trójkąty− wskazówka od nauczyciela lecz jeszcze nie widzę odnośnika
irena_1:

KL to odcinek łączący środki boków AB i AD w trójkącie ABD, więc KL jest połową BD i jest
równoległy do BD.
| 1 | |
Trójkąt AKL jest podobny do trójkąta ABD w skali k= |
| , więc |
| 2 | |
| 1 | |
pole trójkąta AKL to |
| pola trójkąta ABD |
| 4 | |
MN to odcinek łączący środki boków BC i CD trójkąta BCD, więc MN jest połową BDi jest
równoległy do BD.
| 1 | | 1 | |
Trójkąt MCN jest podobny do trójkąta BCD w skali k= |
| , więc pole trójkąta MCN to |
| |
| 2 | | 4 | |
pola trójkąta BCD.
Stąd− odcinki KL i MN są równoległe i równe − czworokąt KLMN jest więc równoległobokiem.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PAKL+P{MCN}= |
| PABD+ |
| PBCD= |
| (PABD+PBCD)= |
| PABCD |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Podobnie pokazujesz, że
| 1 | |
PDKN+PLBM= |
| PABCD, a stąd: |
| 4 | |
| 1 | |
PAKL+PBLM+PMCN+PDKN= |
| PABCD, czyli |
| 2 | |