3 | 9 | |||
Dany jest trójkąt o bokach długości: a, | a, | . jak wyznaczyć miary kątów tego | ||
2 | 4 |
101 | ||
cosinusy już wyznaczyłem, wyszło mi np. cosα= | , jak wyznaczyć z tego α? | |
108 |
3 | 9 | 9 | ||||
( | a)2=a2+( | a)2−2*a* | a*cosα | |||
2 | 4 | 4 |
9 | 81 | 9 | |||
a2=a2+ | a2− | a2 *cosα /:a2 | |||
4 | 16 | 2 |
9 | 81 | 9 | |||
=1+ | − | *cosα | |||
4 | 16 | 2 |
36 | 97 | 9 | |||
= | − | *cosα | |||
16 | 16 | 2 |
61 | 9 | ||
= | *cosα | ||
16 | 2 |
61 | 2 | |||
cosα= | * | |||
16 | 9 |
61 | ||
cosα= | ≈0,8472≈32o | |
72 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |