ciągi trygonometria
dipsi: Oblicz sumę wszystkich miejsc zerowych funkcji f należących do przedziału <0;20π>
f(x)=cosx
| | π | | 3π | | 5π | | 7π | | 39π | |
czyli |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli jest to ciąg arytmetyczny
| | 2a1+(n−1)*r | |
czyli S39= |
| *n |
| | 2 | |
| | π+38π | |
S39= |
| *39=39π*39/2= wynik ma być 200π mi tak nie wychodzi prosze o spradzenie co |
| | 2 | |
mam źle
2 kwi 13:46
Qulka: n≠ 39
2 kwi 13:49
Qulka: n=20
i wygodniejszy będzie wzór
2 kwi 13:51
dipsi: 39/2 ?
2 kwi 13:51
dipsi: a dlaczego 20?
za an=39/2π
2 kwi 13:52
Qulka: masz same nieparzyste góry więc jest ich połowa
2 kwi 13:52
dipsi: a bym powiedziała że 10?
2 kwi 13:53
Qulka: 1, 3, 5, 7 ....37, 39 to 20 wyrazów
2 kwi 13:53
dipsi: a co za an?
2 kwi 13:53
Qulka: 1,3,5.... (2n−1)
dla n=20 2•20−1=39
2 kwi 13:54
dipsi: dzięki wielkie
2 kwi 13:54
Qulka: an masz dobrze 39π/2
2 kwi 13:54