ciągi
Wojtek: Może wiecie jak rozwiązać takie równanie
21=a1+a1*q+a1*q2
216=a1*a1q*a1q2
chyba że źle zapisałem układ równań
Suma trzech wyrazów tworzących ciąg geometryczny równa się 21, a ich iloczyn wynosi 216.Znajdź
ten ciąg.
próbowałem a1 w pierwszym równaniu wyciągnąć przed nawias z a1 i a1q2 i wychodziło
21=a1(1 +q2) a1q →21=a1(q+1)(q−1)+ a1q
216=a1(1 * q * q2) →216=a1(q+1)(q2−q+1)
i nie wiem co dalej..
2 kwi 13:43
Wojtek:
21=a1(q−1+q) → 21=a1(2q−1)
216=a1(q2−q+1) → 216=a1(q2−q+1)
2 kwi 13:49
Wojtek: a₁³q³=216
a₁q=6
nie pomyślałem o tym..
2 kwi 13:57