Nierówności
SiA: I znowu ja

Zbiorem rozwiązań nierówności (a+1)x
2+(a−b)x+4≥0 z niewiadomą x jest przedział
(−
∞,2>.
Wyznacz a i b.
2 kwi 13:38
J:
przy tych danych, f(x) musi być funkcją liniową, zatem: a + 1 = 0
2 kwi 13:41
SiA: dlaczego przy tych danych musi być liniową ?
2 kwi 14:08
J:
bo funkcja kwadratow jest nieujemna albo w przedziale domkniętym, albo w sumie przedziałów
półotwartych
2 kwi 14:13
SiA: dziękuję ślicznie
2 kwi 14:22
J:
a obliczyłeś/aś b ?
2 kwi 14:24
pigor: ..., a ja zapytam
SiA , czy możesz
podać (jak masz) odpowiedź do tego zadania
2 kwi 14:50
SiA: a=−1 i b=1 tak też mi wyszło
2 kwi 14:53
J:
tak.. to jest prosta o równaniu: y = − 2x + 4
2 kwi 14:55
pigor: ..., dzięki...; niestety, ...

starzeje się ...
2 kwi 15:32