proszę :D niech ktoś coś :)
Natalia28: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy jest o 1 mniejsza od dwukrotności
wysokości graniastosłupa. Przekątna graniastosłupa jest o 1 większa od dwukrotności wysokości.
Oblicz objętość graniastosłupa.
2 kwi 13:24
irena_1:
d− przekątna podstawy
H− wysokość graniastosłupa
p− przekątna graniastosłupa
p
2=d
2+H
2
p=
√d2+H2
d=2H−1
p=2H+1
√d2+H2=2H+1
d
2+H
2=4H
2+4H+1
(2H−1)
2+H
2=4H
2+4H+1
4H
2−4H+1+H
2=4H
2+4H+1
H
2−8H=0
H(H−8)=0
H>0
H=8
d=16−1=15
Pole podstawy
Objętość:
2 kwi 13:31
Natalia28: dziękuję

bardzo bardzo
2 kwi 13:33