prawdopodobieństwo
natalia: Pewien kot łowi dziennie i myszy, i = 3, 4, 5, 6, z prawdopodobieństwem pi, gdzie p3 = p6 =
0.2 oraz p4 = p5 = 0.3. Każdej złapanej myszy udaje się, niezależnie od innych, uciec z
prawdopodobieństwem 0.4, a jeśli jej się to nie uda, to kot ją zjada. Obliczyć
prawdopodobieństwo zdarzenia, ze danego dnia kot zje trzy myszy. Bardzo proszę o pomoc i
wytłumaczenie..
2 kwi 13:08
natalia: można to tak zrobić: P(A)=0,2*(0,6)
3+0,3*0,4*(0,6)
3+0,3*(0,4)
2*(0,6)
3+0,2*(0,4)
3*(0,6)
3
2 kwi 13:27
Jacek: Prawie.
| | | | | |
P(A)=0,2*(0,6)3+0,3* | *0,4*(0,6)3+0,3* | *(0,4)2*(0,6)3+ |
| | | |
2 kwi 13:33
natalia: dziękuję bardzo
2 kwi 13:38