ZADANIE MATURALNE ROZSZERZENIE
SiA: POMOCY ! mam problem z tym zadaniem bo źle wychodzi mi wynik.
Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an), określony dla n≥1,o ilorazie q=−1/3. Suma
wszystkich wyrazów ciągu jest rowna 27/2.Oblicz sumę czterech początkowych wyrazów ciągu(
an). Zakoduj cyfrę dziesiątek, cyfrę jedności i pierwszą cyfrę po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego otrzymanego wyniku.
Odp. 1, 3, 3
2 kwi 13:05
J:
| | 1 | | 40 | |
a1 = 18 , q = − |
| S4 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
2 kwi 13:08
SiA: Ok już mi wyszło
2 kwi 13:13
SiA: | | a1 | |
zrobiłam to na wzór S= |
| podstawiłam i wyszło mi że a1 to 18 a więc teraz już |
| | 1−q | |
spokojnie mogłam wyliczyć pozostałe cztery wyrazy np. a
2=18*(−1/3) itd.
2 kwi 13:16