pranie
stachu jones : Oblicz cosx + sin3x = 0
jak to przekształcić?
nie ogarniam za bardzo tych równań,może jakiś link ze wzorami z których można tu skorzystać
macie?
2 kwi 13:02
AS: Zadanie podstawowe
Zamień cos(x) = sin(90 − x) i zastosuj wzór na sumę sinusów
i po strachu.
Więcej własnej inicjatywy.
2 kwi 13:09
Eta:
Można też tak:
| | π | | π | |
3x= x− |
| +2kπ v 3x= π −x+ |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
x=....... v x=..........
2 kwi 13:13
PW: Albo jeszcze prościej:
cosx = − sin(270°+x)
i rozwiązać równanie
sin3x = sin((270°+x).
2 kwi 13:14
Eta:
2 kwi 13:15
stachu jones : dzięki
| | π | |
ale czy sin(3x) = sin(x − |
| ) jest na to jakiś wzór? |
| | 2 | |
ogólnie to nie rozumiem za bardzo przekształceń,skąd się biorą,dlaczego to równa się temu itp
odpowiedzi mi wyszły
na znalezionym przykładzie zrobiłem tą techniką
| | π | |
0 = cosx + sin3x = cosx + cos( |
| − 3x) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
0 = cos( |
| −x)cos(2x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| π | | π | | π | | π | |
| −x = |
| + kπ lub 2x − |
| = |
| + kπ |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | 3π | | kπ | |
x = − |
| + kπ lub x= |
| + |
| |
| | 4 | | 8 | | 2 | |
2 kwi 13:35