log
just: jeśli a=3√2 i b = ( 18−4 : 3−8) * ( 2√2)4, to logb z a jest równy ?
rozkładałam na różne sposoby jednak nic mi nie wychodzi , może ktoś mnie nakieruje ?
2 kwi 13:00
J:
b = 4
| | 1 | | 1 | |
log4(3√2) = |
| log221/3 = |
| |
| | 2 | | 6 | |
2 kwi 13:04
just: zgadzam się b wyjdzie 4 ale jak do tego dojść , na maturze nie poproszę nikogo o wynik , sama
będę musiała rozwiązać
2 kwi 13:11
J:
| | 18−4 | | (2*32)−4 | | 16*4 | |
b = |
| *14*4 = |
| *16*4 = 2−4*16*4 = |
| = 4 |
| | 3−8 | | 3−8 | | 16 | |
2 kwi 13:16
J:
| | 18−4 | |
b = |
| *16*4 ( na poczatku ) |
| | 3−8 | |
2 kwi 13:17
just: czyli moim błędem było to że ja zapisałam 64 , a nie 16*4 , dziękuję bardzo za pomoc
2 kwi 13:20
J:
| | 64 | |
nie było błedem... |
| = 4 |
| | 16 | |
2 kwi 13:25